Zin in Zeeland

Een reis langs Zeeuwse smaakmakers

Boek over Zeeuwse lekkernijen: ‘Zin in Zeeland, Een reis langs Zeeuwse smaakmakers’, met een voorwoord door Nelleke van der Krogt.

Samen met co-auteur Marga Haas ondernam ik in 2008 en 2009 een culinaire zoektocht in onze eigen provincie. We bezochten vissers, boeren, wijn- en kaasmakers, fruit- en zeegroente-telers. We schoven aan in een toprestaurant om te ontdekken dat een chef-kok Zeeuwse traditie en vernieuwing in zijn menu verbindt. We spraken een tarbotkweker met een hypermodern bedrijf aan de oevers van het Zeeuwse water. We proefden fruitsappen, bieren en wijnen, verse worst van eigen runderen en zilte hapjes uit de zee. Onze smaakpapillen werden aangenaam geprikkeld en onze ogen geopend voor al het lekkers dat het Zeeuwse land en het Zeeuwse water te bieden hebben.

We ontdekten dat er een nieuwe wereld van streekproducten aan het ontstaan is in Zeeland. Wat is een Zeeuws streekproduct? ‘Als de kennis, de traditie en de methode  maar Zeeuws zijn’, zegt de een. ‘Het gaat om de smaakbeleving, om het gevoel dat een product oproept’, zegt de ander. Wij maakten de reis langs Zeeuwse smaakmakers en concludeerden: het is een provincie om van te watertanden!

Zin in Zeeland is te bestellen op www.zeelandboeken.nl