Han Reijnhout

portret van een Zeeuwse kunstenaar

“Er zijn geen woorden voor wat die vent allemaal kan. Alles wat hij maakt is serieus opgepakt en zijn maritieme kunstuitingen zijn historisch verantwoord. Al zijn kunstvormen stralen een eigen karakter uit.” (Kees Beije, vriend van Han Reijnhout)

In 2009 werd ik gevraagd om over de Middelburgse kunstenaar Han Reijnhout een levensportret te schrijven voor een fotoboek over zijn werk. De Stichting Behoud Werk Han Reijnhout had daartoe het initiatief genomen, ter gelegenheid van zijn 75-ste verjaardag. Het fotoboek verscheen in oktober 2009 onder de titel ‘Han Reijnhout, portret van een Zeeuws kunstenaar’. Tegelijkertijd met de start van een expositie van Reijnhout’s werk in het muZEEum te Vlissingen. Een deel van het geëxposeerde oeuvre van de kunstenaar is in het fotoboek bijeengebracht.

 Onder de Zeeuwse kunstenaars is Han Reijnhout de expert op het gebied van oude visserij en scheepsbouw. Hij vervaardigde aquarellen, schetsen en tekeningen die de zeilvisserij van weleer levensecht vastlegden. Ook maakte hij tal van technische tekeningen en bouwde een kleine vloot aan scheepsmodellen (schaal 1:10) van de houten zeilschepen die ooit de Zeeuwse delta bevoeren. Deze modellen maken onderdeel uit van de collectie van maritieme musea in Vlissingen, Rotterdam en Antwerpen.

 In het boek is de Zeeuwse maritieme geschiedenis door Han Reijnhout in beelden en modellen vastgelegd. Daarmee heeft de kunstenaar een belangrijke bijdrage geleverd aan het documenteren van het Zeeuwse maritieme erfgoed.