Nieuw boek in de maak over het familiebedrijf in visserij en aquacultuurIn 2016 is in opdracht van de Nederlandse Vissersbond een nieuw boekproject gestart.  De visserij heeft Nederland groot gemaakt en oude familiebedrijven die van generatie op generatie steeds vernieuwen en innoveren zijn de basis van de sector. Dat geldt voor de zee-, kust-, rivier-, IJsselmeervisserij en aquacultuur. De kweek van schaal- en schelpdieren en zeegroente vindt  voornamelijk in de wateren (buiten- en binnendijks) van Zeeland plaats.

Omdat de visserij een wispelturige bron van inkomsten is, zijn het vooral de bedrijven die van vader op zoon of  neef zijn overgedragen die stand houden. Hoe komt het dat deze bedrijven het hoofd boven water weten te houden in deze roerige tijden? Wat deden de voorvaders om het bedrijf rendabel over te kunnen dragen aan de volgende generaties? Wil de huidige generatie de zee/ het water nog wel op?

Om de mensen achter deze oude Nederlandse familiebedrijven in beeld te kunnen brengen, interview ik ze aan boord van hun kotter of in hun boetschuren. Oude familie archieven komen op tafel om te laten zien hoe het vroeger ging. Om vanuit Zeeland de verschillende visserijhavens van Nederland te bereiken, kocht ik een camper om vanuit mijn rijdende woon- annex kantoorruimte de vissers en kwekers te volgen tijdens het werk, het aanlanden van de vangst of het onderhouden van schip en vistuig.

Tot nu toe heeft de zoektocht me gebracht in de havens van Harlingen, Den Helder, Den Oever, Wieringen, Urk, Stellendam, Ouddorp, Texel, Paessens-Moddergat, Zoutkamp, Arnemuiden, Tholen, Wolphaartsdijk (Goes), Yerseke, en Zierikzee. Mooie gesprekken met kleurrijke vissers en kwekers die het vak uitoefenen waar ze goed in en trots op zijn.

Op mijn blog kunt u mijn zoektocht naar het hart en de ziel van de Nederlandse visserijsector volgen.Reacties (0)


Reageer

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: