Jubileumboek over succesvolle zagerkweek in ZeelandVoor Topsy Baits (in de Wilhelminapolder bij Goes) is 2015 een jubileumjaar. Pionier en eigenaar Bert Meijering startte 25 jaar geleden met de kweek van zagers (Nereis virens) voor de hengelsport. Voor die tijd werden zagers ten behoeve van hengelsporters handmatig gespit op de slikken van Ooster- en Westerschelde.

Over de kweek van zagers was weinig bekend. Oesteronderzoeker professor Korringa noemde het dier de grote, groene zeeduizendpoot. Na 25 jaar van onderzoek, pionieren, vallen en opstaan is het Meijering gelukt succesvol zagers te kweken in vijvers gevuld met zoutwater uit de Oosterschelde. Bij Topsy Baits kweekt men nu in 94 vijvers zagers die het hele jaar door machinaal geoogst kunnen worden. Het bedrijf is de grootste zagerkwekerij ter wereld en levert haar producten (levende zagers) aan hengelsporters en (diepgevroren zagers) aan aquacultuur bedrijven wereldwijd. Onderzoek is gaande om zagers te gebruiken als basis voor visvoer en voor medische en farmaceutische toepassingen.

Het jubileumboek (beperkte oplage) met prachtige foto's van Ruden Riemens is te bestellen via de site van Topsy Baits. Reacties (0)


Reageer

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: