Recept: nu venusschelpen uit Vietnam, straks uit Zeeland.Van oudsher worden venusschelpen (clams) geraapt in de Vietnamese Mekong-delta. Bij eb waden de plaatselijke vissers naar de zandplaten die droogvallen. Ze rapen en harken de schelpdieren uit het zand en bereiden ze op Aziatische wijze met pikante saus van chilipepers, knoflook, gember, citroengras of limoensap en vissaus. 

In Zeeland gaat binnenkort een proef van start om venusschelpen in het Veerse Meer te kweken. Kokkels en tapijtschelpen doen het daar al goed, de verwachtig is dat de venusschelp er ook gedijen kan. Nog even wachten voordat we met Zeeuwse schelpen kunnen experimenteren. Als voorproefje een Aziatisch recept:

gestoomde venusschelpen met pittige dipsaus:

Maak een dipsaus van 3/4 dl water, 2 theelepels rijstazijn, 1 theelepel suiker, 2 rode chilipepers, knoflook, verse gember, 2 limoenen en vissaus.

Stoom  de schoongeborstelde venusschelpen met koriander, basilicum, zout en peper op een hoog vuur in 4 minuten gaar (deksel op de pan). Schelppen die niet open zijn weggooien. 

 

 Reacties (0)


Reageer

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: