Zeewier uit de OosterscheldeOnderzoekers van Wageningen Universiteit doen proeven met het telen van zeewier in de Schelphoek. In deze beschutte baai aan de Oosterschelde komen de eetbare wieren goed tot wasdom. Laminaria sacharina (suikerwier) bijvoorbeeld was in drie maanden tijd uitgegroeid tot een flinke plant. Undaria pinnatifida (wakame), waarvan het vel wordt gebruikt als verpakking voor Sushi, groeide snel aan.

De toepassingen van wieren zijn velerlei. Ze worden verwerkt als smaakmaker of als bindmiddel in voedingsmiddelen. Ook is wier terug te vinden in afslankmiddelen of in cosmetica. Onderzoek is gaande om het eiwitrijke zeewier in de toekomst als vleesvervanger toe te passen of als grondstof voor het vervaardigen van plastic of brandstof. In Zeeland is een bedrijf gestart met het telen van zeewier en andere bedrijven met de verwerking van zeewier in voedingsproducten. Reacties (0)


Reageer

Toegestaande tags: <b><i><br>Voeg een nieuwe reactie toe: